Rouwverwerking bij kinderen

Voor veel kinderen is de dood iets wat bij oude mensen hoort. Oude grijze mensen. Opa’s en oma’s horen het eerst dood te gaan. Geen ouders en al helemaal geen kinderen. En toch gebeurt het. Je wilt niet dat er sprake is van rouwverwerking bij kinderen. Toch is het nodig. Er gaan ook ouders en kinderen dood. Door ziekte, door ongelukken, door oorlog, natuurgeweld of zelfmoord. Noodlottige gebeurtenissen. Verwacht of als donderslag bij heldere hemel.

Als zoiets gebeurt, stort het leven van deze kinderen in. Hun basis valt uit elkaar, zeker als de dood zich in het gezin afspeelt. Ineens is elk gevoel van veiligheid verdwenen. Ouders, die in de beleving van kinderen onschendbaar zijn, blijken dat niet te zijn. Naast verdriet, gemis en ongeloof moeten ze ook daar mee leren leven.

Er spelen vaak verborgen angsten bij deze kinderen. Zoals “Als de ene ouder kan sterven, dan kan de ander het ook overkomen. En wat gebeurt er dan met mij?” En ook als een broer(tje) of zus(je) komt te overlijden wordt er een gat geslagen in het gezin. Alles verandert.

Het gebeurt ook wel dat er een sterfgeval buiten het gezin is. Een docent, een klasgenoot of ouder van een klasgenoot komt te overlijden. Het wordt gemakkelijk over het hoofd gezien, maar dit heeft altijd impact op kinderen. Het laat ze trillen op hun grondvesten. Het confronteert ze met het sterfelijk zijn van jongere mensen. Bij rouwverwerking bij kinderen komen specifieke problemen aan de orde.

MINDCARE is gespecialiseerd in het begeleiden van (gestagneerde) rouwprocessen, in het bijzonder in rouwverwerking bij kinderen.
Dit kan in de vorm van individuele begeleiding, gezinsbegeleiding of in groepen, zoals een klas of vriendengroep.

Rouw minder rouw

MINDCARE werkt regelmatig met een spel dat met het hele gezin gespeeld kan worden om elkaar beter te begrijpen en te kunnen steunen. Door het spel te spelen wordt het praten over de dood en het verdriet minder zwaar. Spelenderwijs kunnen moeilijke zaken bespreekbaar gemaakt worden. Dit lucht op. Het spel heet: ‘Alle sterren van de hemel’ en is speciaal gemaakt voor mensen die iemand verloren hebben door de dood.

Kosten

Individuele begeleiding: €75,- per gesprek van een uur.

Gezinsbegeleiding: €112.50 per gesprek van anderhalf uur.

Wanneer het kind een indicatie van het CJG heeft voor deze hulp worden de kosten volledig vergoed. In andere gevallen kunnen (een deel van) de kosten vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering.

Scholen en groepen kunnen een offerte opvragen. De kosten zijn afhankelijk van duur en groepsgrootte.

Kijk hier voor aanbod bij rouw op school