Beeldende therapie voor kinderen

Veel kinderen vinden het lastig om te praten over problemen. Door te tekenen, schilderen, met klei of gips te werken, spelletjes te doen, en veel met de handen te werken, kun je op een andere manier bezig zijn met waar je last van hebt.

Vaak hebben kinderen die hulp zoeken weinig zelfvertrouwen. Door te ontdekken wat je leuk vindt om te doen en te ontdekken wat je goed kunt, ga je je vanzelf al een beetje beter voelen. Ook ga je ontdekken waar je rustig van wordt of juist heel druk. Soms komen we er achter dat je het moeilijk vindt om een opdracht helemaal goed te kunnen doen, omdat je bijvoorbeeld niet weet hoe je kan beginnen en weer beëindigen. Dan gaat alles door elkaar lopen en raak je in de war.

Het is heel handig dit soort dingen te leren over jezelf. Op school of thuis kan je bijvoorbeeld tegen dezelfde problemen aan lopen. Wanneer we dit weten kunnen we samen kijken – en ook met je ouders en juf of meester – wat jouw helpt om je beter te voelen.

Ook al gaat het soms over dingen die je lastig vindt, in de beeldende therapie voor kinderen is het altijd belangrijk dat je er ook een goed gevoel van krijgt. Daarom zoekt de therapeut vooral opdrachten voor je uit die je helpen je beter te voelen. Soms praat de therapeut ook met je vader en/of moeder om hen te helpen jou beter te begrijpen. De therapeut vertelt ook altijd aan jou waar zij het met je ouder(s) over heeft.

Problemen waar kinderen door beeldende therapie bij MINDCARE al eerder mee geholpen zijn:

  • Veel verdriet voelen; Ze konden zich later ook weer blij voelen
  • Heel erg boos voelen; Ze leerden zich weer rustig te kunnen voelen
  • Heel onzeker of verlegen zijn, weinig zelfvertrouwen voelen; Ze voelden zich weer sterk
  • Steeds ruzie maken; De therapeut hielp hen weer fijne relaties te hebben met anderen
  • Dingen steeds niet af te kunnen maken, het werk op school lukt niet goed, het voelt steeds als een chaos; Ze leerden op een goede manier de dingen te organiseren waardoor ze hun werk beter konden doen

Kosten

Individuele begeleiding: €75,- per uur.

De kosten kunnen worden vergoed wanneer er een indicatie is vanuit het CJG of vanuit de aanvullende verzekering.

Wanneer je als ouders meer handvatten wenst om je kind goed te begeleiden kan de beeldend therapeut een aantal ondersteunende oudergesprekken bieden. Opgroeiondersteuning thuis kan ook een heel goede methode zijn.