Scheiding en kinderen

Hoe kan ik zo goed mogelijk omgaan met onze scheiding in het belang van onze kinderen


Laatst kreeg ik een mailtje in mijn mailbox met een vraag van 1 zin: “Wat kan ik doen om onze scheiding zo goed mogelijk te laten verlopen voor onze kinderen, zonder grote negatieve gevolgen voor hen”.
Dat is een grote vraag in één zin. Niet gemakkelijk om daar zo even antwoord op te geven. Ik heb dat zo goed mogelijk gedaan, wetende dat elke situatie zo verschillend is en een advies niet in iedere situatie even goed toepasbaar is.
Hieronder 9 algemene adviezen om zo goed mogelijk met een scheiding om te gaan:


 • Probeer een zo goed mogelijk contact met je ex te behouden. Het mooist is als het lukt een soort vriendschap te hebben, anders een goed contact waarbij je afspraken kunt maken, en de kinderen kunnen zien dat jullie elkaar nog oké vinden.Hiermee ondersteun je dat je kind ook beide ouders lief kan blijven vinden, zonder daarmee het gevoel te hebben de andere ouder af te vallen.

 • Maak geen ruzie waar de kinderen bij zijn en praat niet negatief over elkaar als de kinderen het kunnen horen. Het is naar voor je kind te horen dat de andere ouder niet goed zou zijn en het is ingewikkeld voor je kind om hiermee om te gaan.

 • Laat je kinderen zien dat jij het fijn vindt als zij naar hun andere ouder gaan en dat jij het graag hebt dat ze het daar naar hun zin hebben. Hierdoor verminder je loyaliteitsproblemen.

 • Wees helder en open tegen de kinderen over de gemaakte afspraken en zorg dat jullie als volwassenen de moeilijke keuzes maken.
  Voer de discussie over deze moeilijke keuzes niet waar de kinderen bij zijn.

 • Vertel je kinderen dat jullie als papa en mama dingen moeilijk kunnen vinden, maar dit met elkaar oplossen. Dat je kinderen hier niet voor hoeven te zorgen. En vertel eventueel dat als je dingen erg moeilijk vindt je hier hulp bij krijgt van een andere volwassene (je eigen ouder, een vriend(in) of een therapeut. Dit helpt je kind zich minder zorgen te hoeven maken.

 • Leg af en toe spontaan (zonder emotionele lading) iets uit over hoe jullie iets geregeld hebben of vertel iets (leuks) over de andere ouder. Hiermee laat je zien dat de scheiding – en de andere ouder – een normaal gespreksonderwerp is. Daarbij kan je op een luchtige manier informatie delen die voor je kind misschien belangrijk is.

 • Vertel je kind dat het altijd mag zeggen over hoe het zich voelt, wat het ook is, en dat hij/zij altijd alles mag vragen.

 • Zorg goed voor jezelf!
  Hoe beter het met jou als ouder gaat, hoe fijner dat ook voor je kinderen is. Kinderen willen graag dat hun ouders gelukkig zijn en voelen hier snel zorg over. Wanneer ze zien dat het goed gaat met jou, vermindert hun zorg.

 • Praat erover met anderen. Deel je zorg en krijg steun en advies van anderen die jouw situatie begrijpen.

 • No Comment

  0

  Post A Comment