Kind van negen

Zit mijn kind nu al in de pubertijd??

Vaak komen er kinderen in mijn praktijk tussen de 8 en 10 jaar. Een bijzondere leeftijdsfase die heel onrustig en heftig kan zijn voor een kind (en ouders).

Omdat kinderen in deze leeftijdsfase ineens kritischer lijken te worden, zich soms afzetten, boze buien hebben, brutaler worden en roepen dat niemand ze begrijpt, denken sommige ouders dat hun kind al in de puberteit zit maar dat is niet het geval. Het kind van negen maakt vanuit de magische fantasiewereld, waarin het zich één voelde met de wereld, langzaam de stap naar de ‘echte’ wereld, waarin het zich afgescheiden voelt.

Meidenvenijn, stoer gedrag van jongens, groepsdruk, het gevoel er niet bij te horen, nare gebeurtenissen in de wereld zijn thema’s die nu een grotere rol gaan spelen. De wereld wordt groter en er komen veel prikkels en informatie op je kind af. Het IK-besef groeit en je kind is op weg een bewustzijn te ontwikkelen zoals volwassenen dat kennen.

Als ouder ben je ineens niet meer het grote voorbeeld van je kind. Je kind wordt kritischer, neemt afstand en ontdekt dat jij als ouder ook niet alles weet. Het gaat zelf op zoek naar antwoorden en ontwikkelt een eigen mening. Het ene moment krijg je als ouder een grote mond en het volgende moment kruipt je kind bij je op schoot voor een knuffel. Een proces van verbinden en loslaten, best verwarrend voor zowel kind als ouder.

Je kind kan zich angstig en eenzaam voelen in deze periode. Boze buien, intens verdriet, faalangst of het gevoel er niet bij te horen spelen een rol. Hoe help je je kind door deze fase heen?


Luister met je hart,
praat open met je kind over gevoelens en durf zelf kwetsbaar te zijn.
Geef je kind de ruimte om verdrietig te zijn
Help het zijn emoties te uiten en te benoemen.
Zet vooral humor in!

No Comment

0

Post A Comment